PON PET od 9:00 do 17:00 SOB,NED,PRAZNIKI zaprto

+386 (0) 30623280

info@vecnozavetisce.si

PRISOTNOST OTROKA PRI EVTANAZIJI HIŠNEGA LJUBLJENČKA

Odločitev za evtanazijo nikoli ni lahka. Otroku povejte resnico.

Beseda evtanazija izvira iz grščine in pomeni »dobra smrt«. Evtanazija je human in popolnoma neboleč način usmrtitve živali. Postopek evtanazije je tak, da hišni ljubljenček predhodno dobi injekcijo močnega narkotika, ki povzroči stanje neboleče nezavesti. Edina bolečina, ki jo žival pri tem občuti, je vbod igle. Tej injekciji sledi še druga injekcija, po kateri sledi prenehanje dihanja, bitja srca in nato smrt.

Odločitev za evtanazijo ljubljenčka ni nikoli lahka, niti za odrasle. Odrasli lahko tehtajo odločitev z vidika življenjskih izkušenj, vendar se še oni za evtanazijo redko odločijo brez občutka krivde. Majhni otroci ne smejo biti vključeni v proces sprejemanja odločitev o evtanaziji. Otroci potrebujejo konkretne in enostavne razlage. Njihov ljubljenček ne sme preprosto izginiti. Tudi smrti ne poimenujemo drugače. Uporaba izrazov, kot so »uspavati« in »izgubili smo našega ljubljenčka« lahko pri otrocih povzroči napačne predstave o smrti. Ob besedi »uspavati« se lahko otrok prestraši in noče iti več spat. Noče zaspati zaradi strahu, ker je dobil informacijo, če gre spat, se ne zbudi, kot se ni njegov hišni ljubljenček. Ob besedi »izgubili« pa se v njih porajajo vprašanja, kje je in zakaj ga ne iščemo in ne najdemo? S takim izrazoslovjem otroku sporočamo, da je smrt začasna. Če pa otroku razložimo, da imajo besede več pomenov in sicer da sta uspavanje in izguba lepša izraza za smrt, bo to otrok lažje sprejel.

Najbolje je, da otroku povemo na katerega od naslednjih načinov:

~ je preveč bolan in ne bo mu bolje. Njegovo telo je staro in nima več moči in energije, da bi lahko še tekal. Zdravnik mu bo pomagal umreti, tako da ne bo več trpel in ne bo več bolan.
~ ga je povozil avto in živel je še nekaj časa, vendar zdravnik ni mogel popraviti vseh zlomljenih kosti in pozdraviti udarca. Zelo, zelo ga boli in ne more živeti v bolečinah. Oče in jaz sva prosila zdravnika za pomoč, tako da mu je pomagal, da ga ne bo več bolelo. In tako mu je dal injekcijo, ki se daje samo živalim in jim pomaga umreti.

Otrokom je potrebno s preprostimi besedami razložiti, da zdravniki in veterinarji ne morejo vsakega bolnega hišnega ljubljenčka pozdraviti in da ni zdravila, ki bi pozdravil nekatere bolezni.

Otrokovo dojemanje smrti je odvisno tudi od starosti. Otroci, stari od tri do sedem let, še nimajo razvitih sposobnosti za čas. Ne vedo, koliko časa traja en teden ali eno leto. Zato ne razumejo, da je smrt za vedno. V tem obdobju so tudi usmerjeni vase in vse se dogaja zaradi njih. Zato morajo otroci slišati veliko ponavljajočih se informacij in razlag, da dojamejo smrt in da je niso oni povzročili.

Vsak dan lahko na televiziji gledajo risanko, kako tovornjak povozi risanega junaka, ki se spremeni v palačinko in v naslednjem trenutku že vstane in se spremeni nazaj. Te informacije otroka begajo, tako da ima večina otrok težave z razumevanjem, da je smrt trajna.

Nekateri starejši otroci, stari od osem do dvanajst let, so dovolj zreli, da se vključijo v razprave o zdravstvenih možnostih, ki so na voljo za bolnega ali poškodovanega ljubljenčka. Otroci potrebujejo informacije, da razumejo, kaj se dogaja. Še posebej morajo razumeti, da to, kar se dogaja, ni njihova krivda. Otroci ne smejo sprejemati odgovornosti ali se odločati za evtanazijo. Za to smo odgovorni odrasli ali veterinarji.

Najstniki zmorejo več kompleksnosti, ki so del postopka odločanja, vendar vseeno ne bi smeli imeti glavne vloge pri odločanju. Lahko pa že tehtno premislijo ali bi zdravljenje pomagalo ali bi samo podaljšalo trpljenje.

Ni nujno , da je starost dejavnik. Zrelost je tudi relativna in ni nujno odvisna od starosti. Potem ko je otrok poučen o tem, kaj se bo odvijalo, je druga najboljša stvar, ki jo starši lahko storijo, da otroku dajo možnost izbire o tem, ali želi biti prisoten ali ne. Kakorkoli se otrok odloči, ga podprite, ne nasprotujte, ne postavljajte vprašanj. Otroku tudi razložite, da lahko odide iz ordinacije, kadarkoli želi. Nekateri otroci želijo biti navzoči pri evtanaziji, nekateri ne. Nikar jih ne silite. Odločitev je odvisna tudi od starosti otrok in situacije. V nekaterih primerih je bolje, da se posvetujete z veterinarjem, ki bo opravil evtanazijo.

Povzeto po http://www.homepeteuthanasia.com/ in http://www.therainbowbridgevet.com/childrenandeuthanasia.html