PON PET od 9:00 do 17:00 SOB,NED,PRAZNIKI zaprto

+386 (0) 30623280

info@vecnozavetisce.si

ŽALOVANJE IN NASVETI ZA SOOČANJE Z ŽALOSTJO

Za mnoge ljudi hišni ljubljenček ni »samo pes«, »samo mačka« ali »samo zajec«. Hišni ljubljenčki so ljubljeni družinski člani in ko umrejo, nas globoko prizadene. Stopnja žalosti je odvisna od dejavnikov, kot so naša starost in osebnost, starost našega ljubljenčka in okoliščine smrti. Na splošno povedano – bolj kot je izguba za vas pomembna, intenzivnejšo žalost boste občutili.


Žalovanje je lahko zapleteno in je odvisno od vloge hišnega ljubljenčka v vašem življenju. Na primer, če je vaš ljubljenček delovni pes ali pomočnik, na primer kot pes vodnik, potem boste ne le žalovali za izgubo spremljevalca, temveč tudi izgubo sodelavca ali izgubo vaše neodvisnosti. Če dolgo časa skrbite za vašega hišnega ljubljenčka zaradi njegove dolgotrajne bolezni, ste se verjetno še bolj navezali nanj in na svoje obveznosti. Če ste živeli sami in je bil vaš edini spremljevalec, vam je lahko še težje, ker ste ostali čisto sami. Če si niste mogli privoščiti dragega zdravljenja, ki bi mu morda podaljšal življenje, vas razjeda globok občutek krivde.

Žalovanje je zelo osebna in individualna izkušnja. Nekateri ljudje občutijo žalost v različnih fazah občutkov kot so zanikanje, jeza, krivda, depresija in na koncu sprejetje in reševanje. Drugim se zdi, da je žalost bolj ciklična, ki prihaja v valovih ali kot serija vzponov in padcev v razpoloženju. Še celo leta po izgubi lahko slika, zvok ali posebna obletnica vzbudi spomine, ki sprožijo močan občutek žalosti.

Žalosti se ne da tako preprosto odpraviti po fazah, ker ni določenih pravil in recepta za odpravo. Zmotno je tudi prepričanje, da molk odpravi žalost. Žalost je proces, ki potrebuje čas. V tem času ni prostora za hitenje in naglico. Nekateri ljudje se začnejo počutiti bolje v nekaj tednih ali mesecih. Drugi lahko žalujejo več let. Ne glede na vaše izkušnje z žalostjo je pomembno, da ste potrpežljivi sami s seboj in pustite, da se postopek razplete po naravni poti.


Potrtost, prestrašenost ali osamljenost so normalne reakcije ob izgubi ljubljenčka. Ko govorite o teh občutkih, se ne smete počutiti šibki in ne sme vas biti sram. Ne poskušajte ignorirati bolečine žalosti, ker bo dolgoročno samo še slabše. Za pravo zdravljenje se je potrebno soočiti s svojo žalostjo in se aktivno ukvarjati in pogovarjati o njej. Napišite o svojih občutkih in se o njih pogovorite z drugimi.

Načini za spopadanje z bolečino,  tukaj je nekaj predlogov:

  • Ne dovolite nikomur, da vam govori, kako se morate počutiti ob izgubi in tudi sami si tega ne dopovedujte. Vaše žalovanje je vaša stvar, vaš odziv na izgubo in ne smete si dovoliti, da vam kdo določi čas, kdaj je čas za “korak naprej” ali da je že čas, da “prebolite.” Dovolite si čutiti, kar čutite, brez zadrege ali krivde. V redu je, če ste jezni, če jokate ali ne. Prav tako je v redu, da se smejite, da najdete trenutke sreče in veselja in da greste naprej, ko ste pripravljeni.
  • Stik z drugimi, ki so izgubili hišne ljubljenčke, je zelo pozitiven. Poiščite forume na spletu ali se pridružite skupini za podporo ob izgubi hišnega ljubljenčka. Lahko pa se pogovorite z vašimi prijatelji, družinskimi člani, zdravniki ali duhovniki, ki razumejo vašo bolečino.
  • Obred lahko pomaga k hitrejšemu zdravljenju. Upepelitev hišnega ljubljenčka in pogreb posmrtnih ostankov vam lahko pomaga, da odkrito izrazite svoje občutke. Ignorirajte ljudi, ki mislijo, da je to neprimerno in brez sramu se zjočite ob grobu in prižgite svečko ali stisnite žaro k sebi.
  • Ustvarite zapuščino. Zasadite drevo v spomin na svojega hišnega ljubljenčka, izdelajte album, beležko ali kako drugače obeležite spomine na lepe trenutke z vašim ljubljenčkom.
  • Pazite nase. Stres ob izgubi hišnega ljubljenčka lahko hitro potroši vašo energijo in čustvene rezerve. Poskrbite za vašo fizično in čustveno aktivnost. To vam bo pomagalo priti skozi to težko obdobje. Jejte zdravo hrano, dovolj spite in izvajajte sprostitvene vaje za boljše počutje.
  • Če imate druge hišne ljubljenčke, poskušajte ohraniti svojo normalno rutino. Ohranjanje svoje dnevne rutine ali celo povečanje aktivnosti. To ne bo koristilo le hišnemu ljubljenčku ampak tudi vam.